Zpět na blog

Proč si vybrat FastCentrik jako e-shopové řešení?

04.05.2020 16:34:07
Pokud si otevíráte nový e-shop, tak se zpravidla budete snažit e-shopové řešení od někoho pronajmout už předpřipravené. Na trhu existuje mnoho různých licenčních e-shopů, které nejsou na první pohled výrazně rozdílné a je těžké si mezi nimi vybrat. Proč si vybrat právě FastCentrik? Na co dát dále pozor při zakládání e-shopu? Dozvíte se v našem rozhovoru.
 
 
 
 
 Libor Zůbek - FastCentrik

Vyzpovídali jsme našeho leadera, Libora Zůbka, na co se zaměřit při výběru vhodného technického řešení, a proč zvolit právě FastCentrik.
 
Jelikož Libor odpovídá za rozvoj FastCentriku a jeho další směřování jak z produktového, tak obchodního hlediska, předal nám mnoho zajímavých informací, které by vás neměly minout.
 

 
 

🔹 Na co se zaměřit před samotným spuštěním e-shopu?

Pokud uvažujete o založení e-shopu, měli byste se v první řadě zaměřit na byznysový plán –⁠ co a komu chcete prodávat, od jakého dodavatele budete zboží mít.
 
Pokud už v tomto ohledu máte jasno, dále byste se měli zaměřit na konkurenci v oboru a jejich e-shopová řešení. Inspiruje vás to ve smyslu toho, co a jak byste na vašem e-shopu mohli použít. Zároveň si uděláte obrázek o tom, jak e-commerce scéna funguje. Mnohokrát jsem se setkal s tím, že to, co funguje u klientů v offlinu, nemusí fungovat v onlinu a naopak. Je třeba trošku změnit myšlení a zaměřit se na zákazníky, potažmo persony, jenž skrze e-shop nakupují. Až budete mít jasno, komu prodáváte, co prodáváte a co by váš e-shop měl umět, jste připraveni vybrat vhodné e-shopové řešení, které splní vaše požadavky.
 
Na druhou stranu se setkávám na různých fórech s lidmi, kteří si chtějí založit e-shop a prosí o rady, jaké e-shopové řešení využít. Do toho vstupují různí pseudo-odborníci, kteří radí, jaký systém je pro dotazovaného nejlepší, aniž by znali jeho potřeby nebo prodejní komoditu. Obvykle to dopadne tak, že jakmile se tento človíček, začínající e-shopař, stane znalým svého online byznysu, zanedlouho se dostane do stavu, kdy bude muset e-shopové řešení měnit, jelikož pozná limity, které jej v podnikání omezují, brzdí, nebo mu technologicky nesedí.
 
 

🔹 Jak náročné je spustit e-shop?

Hodně záleží na tom, zdali se jedná o licenční e-shop (aneb krabicové řešení) nebo open-source či e-shop na míru. Co se týká licenčního modelu SaaS, kterým je také naše e-shopové řešení FastCentrik, je možné spustit e-shop i za jeden den, a to bez jakýchkoliv problémů. Vždy záleží na množství dat, které je třeba připravit a na dalších individuálních požadavcích klienta na případné grafické úpravy, propojení s ERP systémem apod.
 

🔹 Začínám s e-shopem. Jaké zvolit technické řešení?

Pokud začínáte s e-shopem a nemáte nikterak velké zkušenosti, je nejlepší volbou SaaS model, tedy krabicové řešení. Nemusíte se starat o vývoj projektu ani mít technické znalosti. Stačí si vybrat z nabídky krabicových řešení na trhu na základě vašich potřeb –⁠ zodpovědět si, jaké funkce by e-shop řešení mělo mít a jakými grafickými šablonami a doplňkovými službami disponuje.
 
Až v poslední řadě by za mne měla hrát roli cena. Pokud hledáte vhodné řešení pro online podnikání a nemáte zkušenosti, neměli byste si řešení vybírat jen podle ceny. Chápu, že je finanční stránka důležitá, avšak obávám se, abyste nešlápli vedle jen kvůli ceně. E-shopové řešení by se mělo posouvat, neustále vyvíjet a být stabilní. Na to bych se zaměřil nejvíce. Hraje to zásadní roli v tom, zda váš byznys uspěje, nebo skončí do 6 měsíců.
 

🔹 Jaké jsou rozdíly mezi open-source a krabicovými řešeními?

Open-source řešení nabízí spoustu možností, jak postavit velmi kvalitní a funkční e-shop s použitím různých pluginů apod. Je však zapotřebí myslet na to, že u těchto řešení je již potřeba mít hlubší znalosti a také spolehlivého kodéra a programátora k ruce. Byl bych zde opatrný, protože se většinou jedná o individualisty (programátory na volné noze). E-shop vám připraví, spustí, předají, ale problém je v tom, že právě tato řešení bývají velmi náročná na optimalizace. Pokud e-shop nebudete optimalizovat a udržovat, což znamená další finanční zátěž, může váš byznys dopadnout velmi špatně. Dalším problémem bývá to, že když spolupracujete s jedním člověkem, který váš projekt udržuje, může se stát, že z ničeho nic přestane komunikovat a od projektu ustoupí. Pak musíte hledat jeho náhradu.
 
V rámci krabicového řešení s licenčním poplatkem se o tyto věci starat nemusíte. Společnost, kterou si vyberete, má za úkol v rámci smluvních / obchodních podmínek zajistit plynulý chod řešení, zákaznickou péči, vývoj nových modulů a opravy chyb. To vše v rámci měsíčního poplatku, který za licenci platíte. Platíte jen za nadstandardní požadavky.

FastCentrik


🔹 Co všechno FastCentrik umí?

FastCentrik toho umí mnoho. Přeci jen se jedná již o 3. generaci krabicového řešení, které v NetDirectu vyvíjíme. Díky bohatým zkušenostem naší firmy, která se pohybuje na e-commerce trhu už od roku 2002, mohu tvrdit, že je naše řešení kvalitní.
 
Momentálně nabízíme 16 grafických šablon s možností grafických úprav šablony na míru dle požadavků klienta. Mimo to nabízíme našim klientům napříč všemi balíčky více než 145 funkcí, které jsou shodné pro všechny. Nikoho neomezujeme. Příplatek si účtujeme pouze za nadstavbové funkce a některá propojení, která umožňujeme pouze vyšším balíčkům, protože jsou pracnější.  Licenční poplatek se tak odvíjí pouze od počtu produktů na e-shopu.
 
Mimo to nabízíme také multijazyčné a multiměnové prostředí, které pro krabicová řešení nejsou standardem, jelikož je to velký zásah do celé architektury eshopu.
 

🔹 Nabízíte nějakou pomoc při přípravě e-shopu před spuštěním?

Ano. V rámci onboardingu nových klientů nabízíme školení a prezentace zdarma, aby se klienti mohli zeptat na vše, co potřebují vědět na začátku online podnikání. Také máme v našem týmu specialisty, kteří jsou každý den včetně víkendů a svátků na telefonu, aby zodpověděli dotazy zákazníků.
 
Nadto nabízíme balíček přípravy e-shopu ke spuštění zahrnující nastavení e-shopu, přidání produktů a vytvoření struktury produktových kategorií apod. Samozřejmostí jsou i grafické přípravy bannerů, obarvení šablony či příprava kompletní grafiky na míru v rámci vybrané grafické šablony. Velmi oblíbené jsou u našich zákazníků i online marketingové služby a i díky napojení e-shopu na marketplace od Mall.cz mohou začínající e-shopy ihned generovat zisk bez nákladů do marketingu.
 

🔹 V čem je FastCentrik lepší než ostatní e-shopová řešení?

Dle mého názoru naše řešení využívají především klienti, kteří mají už nějaké zkušenosti s e-shopy. Většinou to nejsou lajci ani úplní začátečníci, protože 35 % našich klientů dosahuje ročně milionových obratů. Ovšem máme v našem klientském portfoliu i úplné začátečníky, pro které děláme první poslední, aby se jejich e-shop co nejrychleji proměnil v úspěšné podnikání.
 
Víme, že je náš produkt velmi dobrý a navíc jej neustále posouváme a zapojujeme do toho i z velké míry právě naše klienty, kteří rozhodují o tom, co dále zařadíme do vývoje. Naše řešení je kvalitní a pokud si jej klient vyzkouší a udělá si “audit” toho, co za cenu, kterou po něm chceme, nabízíme, nemůže se rozhodnout jinak, nežli se stát naším klientem. :-) Navíc naše řešení za každou cenu neplníme spoustou funkcí, která je pro většinu klientů zbytečná, ale implementuje pouze nástroje a funkce, které mají přidanou hodnotu.
 
Klient, který začíná na krabicovém řešení FastCentrik, u nás může krásně růst. Zajistíme mu plynulý přenos dat na další robustnější řešení v našem portfoliu jako FastCentrik Hybrid či e-shop na míru.

🔹 Můžu si e-shop individuálně upravit? Například po grafické stránce?

Ano, e-shop si můžete upravit dokonce sami, a to pomocí úprav HTML, CSS a JS. Pokud však tyto věci nezvládnete, můžete poprosit někoho externího nebo se obrátit přímo na nás a my vám pomůžeme váš e-shop vymazlit tak, aby jste vaše zákazníky zaujali.
 
 

🔹 Můžu si na e-shop napojit ekonomický systém a další aplikace?

Na kvalitním napojení ERP systémů si zakládáme. Máme například skvěle propojený ekonomický systém Pohoda od Stormware. Nicméně jednoduché je propojení také s Altus Vario, Money S3. Jsme však schopni napojit i jiné ERP systémy jako Kros, ABRA FlexiBee, Premier, WinShop apod.
 

🔹 Jaký je rozdíl mezi krabicovým a hybridním řešením?

Krabicové řešení je vyvíjeno na základě potřeb klientů a e-commerce trhu. Proto bohužel neumožňuje řešit některé individuální požadavky.
 
Naopak FastCentrik Hybrid je zde pro klienty, kteří krabicové řešení přerostli a došli už do stavu, kdy je krabice omezuje. Byť není řešení FastCentrik Hybrid aktualizovatelné, je v něm možné individuálně upravit cokoliv, co si klient vymyslí. A to za cenu, která je tomu odpovídající, s ohledem na práci našich programátorů. Hybrid začíná na cca 60 tisících korunách a cena se odvíjí dle individuálních požadavků.
 
 

🔹 Co když mi v budoucnu krabicové řešení nebude stačit?

Klasický cyklus nového e-shopaře je takový, že pokud jste úplný začátečník, trvá přibližně dva až čtyři roky, než se z vás stane zkušený eshopista, který zná svůj byznys velmi dobře. Postupně začnete vnímat omezení, která vás brzdí. Začnete řešit další kroky a hledáte další možnosti rozvoje, jako je například open-source řešení, které je na první pohled levné. Nebo přemýšlíte o e-shopu na míru, který začíná běžně na 500 tisících korunách. Na to však spousta menších podnikatelů nemá finance nebo se jim nechce investovat takové částky. Proto jsme u nás přišli s řešením FastCentrik Hybrid. Klienty z FastCentriku můžeme nyní přenést na řešení, které jim nabídne individuální přístup a možnosti růstu. Pokud je však růst velmi výrazný už na krabicovém řešení, je možné přejít hned na e-shop na míru.
 
 
 
Pokud i vy plánujete rozjezd svého podnikání a preferujete krabicové řešení, pak vám v rámci FastCentriku můžeme nabídnout přesně to, co potřebujete – od kvalitní e-shopové platformy s balíkem praktických funkcí, 16 responzivních šablon až po napojení na účetní a informační systémy nebo prvotřídní zákaznický servis.

Spustit DEMO

 
V případě zájmu doporučujeme přečíst článek 8 důvodů, proč si vybrat FastCentrik, projít si naše reference a inspirativní příběhy, případě se podívat na další skvělé výhody, které s naším krabicovým e-shopem obdržíte. Pro bližší informace nás neváhejte kontaktovat na zákaznické lince (+420) 800 666 222, nebo nám rovnou napište na e-mail obchod@fastcentrik.cz.
 
FastCENTRIK

Připravujeme Demo