Zpět na blog

Od korporátu ke svobodě: Příběh e-shopu Exitovky.cz

28.02.2024 8:11:43

Přes 15 let trávila Kamila Novotná většinu svého pracovního dne v kanceláři jedné velké korporace. Každý den stejná rutina, stejné obličeje, ale také jistota a bezpečí pravidelného platu. Nebylo to ovšem zadarmo. Vše bylo vykoupeno pocitem uvěznění v koloběhu, který tlumil její kreativitu a touhu po dobrodružství. Jednoho dne si řekla dost a vrhla se na dráhu podnikání. Začátky nebyly snadné, každý den přinášel nové výzvy a překážky, které testovaly její odhodlání. Svého rozhodnutí ale nikdy nelitovala. Podnikání jí přineslo svobodu, volnost a možnost sebenaplnění. E-shop Exitovky.cz je nejen jejím dalším dítětem, ale také odrazem její vášně pro hry a touhy poskytovat zákazníkům jedinečné zážitky.

Rozhovor s majitelkou e-shopu Exitovky.cz Kamilou Novotnou.

Co bylo inspirací pro založení vašeho e-shopu s únikovými hrami?
Inspirací byl vlastní zážitek s venkovní únikovkou v Praze, kterou jsme si vyzkoušeli s bývalým manželem. Hra nás natolik oslovila, že jsme si řekli, že bychom něco podobného mohli vyzkoušet i my. Máme rádi stolní hry a různé vzdělávací aktivity, a taky nám přišlo, že by to mohl být velmi zajímavý byznys model. Naše první hra byla o husitech v Táboře, což je město, ke kterému máme velmi blízko. Byla to pro nás velká výzva, ale zároveň skvělý pocit něco takového vytvořit.

Jaké byly největší výzvy na začátku vašeho podnikání?
Zásadní výzvou byl vývoj zcela nové aplikace, protože jsme nechtěli, aby se hra odehrávala jen na papíře. Další bylo prosadit se na trhu, na kterém již únikové hry nějakou dobu fungovaly.



V čem se tedy vaše únikové hry od konkurence liší?
Naše hry jsou unikátní tím, že kombinují zábavu se vzděláním. Snažíme se, aby hráči nejen řešili zajímavé úkoly, ale zároveň se něco nového dozvěděli o místě, kde hra probíhá. Díky naší aplikaci mohou navíc hráči kdykoliv získat nápovědu, pokud se zaseknou, což zlepšuje celkový zážitek. Nikdy se vám tak nemůže stát, že byste danou hru nedokončili.

Můžete nám prozradit, jak probíhá proces tvorby nové únikové hry?
Proces tvorby nové hry začíná nápadem a výběrem tématu. Pak následuje psaní scénáře, vymýšlení šifer a úkolů. Hodně času strávím také testováním hry, abych měla jistotu, že je úniková hra zábavná a hratelná. Aplikace je potom tím, co to všechno spojuje a dává dohromady. Je to práce, která vyžaduje hodně kreativity a trpělivosti, přičemž se vždy snažím o to, aby byla hra nejen zábavná, ale také edukativní.

Vypozorovala jste nějaké změny ve vašem podnikání během posledních let?
Trh s únikovými hrami se neustále vyvíjí. Vidím, že hráči hledají nové a originální zážitky, což mě neustále motivuje k různým inovacím. Zaměřujeme se na rozšiřování našich her do dalších měst, ale také na vytváření her na míru, které přinášejí zcela unikátní a osobní zážitek.

Únikové hry na míru mi připadají jako skvělý nápad. Můžete nám více říci o tom, kdo je vaší cílovou skupinou a jakým způsobem tyto hry využívají?
Určitě, únikové hry na míru jsou skvělým způsobem, jak darovat či přinést zcela unikátní zážitek. Naše cílová skupina je poměrně široká – od firem, které hledají netradiční teambuildingovou aktivitu, přes páry hledající originální svatební dar, až po skupiny přátel či rodiny, které chtějí oslavit významné jubileum nebo rozlučku se svobodou. Tyto hry na míru umožňují zákazníkům získat hru, která je přizpůsobena přímo jejich potřebám a přání, a díky tomu je zážitek osobní a nezapomenutelný.

Jaké byly vaše největší úspěchy a nejtěžší lekce v podnikání?
Mezi největší úspěchy patří pozitivní zpětná vazba od spokojených zákazníků a úspěšné zavedení her na míru. Nejtěžší lekcí bylo naučit se, kdy říci "ne", a jak správně balancovat mezi prací a osobním životem.

Co vás ve vašem podnikání nejvíce motivuje?
Nejvíce mě motivuje svoboda a možnost pracovat na projektech, které mě baví a naplňují. Miluji pocit, když vidím, že mé hry přinášejí lidem radost. Kreativní proces a schopnost převádět své nápady do reality bez omezení korporátního prostředí jsou pro mě nesmírně obohacující.

Vytvořte si vlastní e-shop

Proč jste si pro svůj e-shop s únikovými hrami vybrala právě FastCentrik?
Výběr vašeho řešení byl založen na dobrých zkušenostech mého bývalého manžela, který jej využívá na vícero projektech. Ocenila jsem jeho jednoduchost, efektivitu a možnost snadno propojit e-shop s naší aplikací pro únikové hry. Toto řešení mi umožňuje efektivně spravovat objednávky, automatizovat aktivaci her a poskytovat zákazníkům plynulý zážitek od nákupu až po hru.

Jaké máte plány s vaším e-shopem do budoucna?
Do budoucna plánuji dále rozšiřovat nabídku našich her, zejména o ty, které jsou mimo Prahu, a zvýšit jejich dostupnost pro širší publikum. Rovněž se chci zaměřit na zlepšení viditelnosti e-shopu prostřednictvím SEO a marketingových aktivit. Chci také pokračovat ve vývoji unikátních her na míru, které hezky obohacují naše stávající portfolio.

FastCENTRIK

Připravujeme Demo